• Cum functioneaza o pompa de caldura

    Totul despre cum functioneaza o pompa de caldura

    Pe aceasta pagina puteti citi totul despre cum functioneaza o pompa de caldura, pe baza raspunsurilor la o serie de intrebari frecvente. Cum functioneaza diferitele tipuri de pompe de caldura? Cum poate functiona optim o pompa de caldura in casa ta? Cum se poate raci o pompa de caldura? Cititi in continuare pentru raspunsurile la aceste intrebari si la multe altele.

    Tehnologia utilizata la producerea pompelor de caldura are de fapt la baza un principiu foarte simplu si bine cunoscut. Functioneaza pe acelasi principiu ca si frigiderul, prin tehnologia de comprimare a vaporilor. Principalele parti componente ale pompei de caldura sunt compresorul, ventil de expansiune si doua schimbatoare de caldura (un vaporizator si un condensator).

    In conformitate cu principiul al doilea al termodinamicii, caldura nu poate “curge” spontan dintr-o locatie mai rece intr-o zona mai calda; lucru mecanic este necesar pentru a realiza acest lucru.

    Avand in vedere ca pompa de caldura sau frigiderul utilizeaza un anumit lucru mecanic pentru a muta lichidul refrigerant, cantitatea de energie depusa pe partea de cald este mai mare decat cea luata din partea rece.

    Cele mai intalnite pompe de caldura functioneaza prin exploatarea proprietatilor fizice ale unui fluid cunoscut sub denumirea de “agent frigorific” atunci cand acesta trece prin procese de evaporare si de condensare.

    Fluidul de lucru, in stare gazoasa, este sub presiune si circulat prin sistem prin intermediul unui compresor. La iesirea din compresor, gazul acum fierbinte si sub presiune mare este racit intr-un schimbator de caldura numit “condensator”, pana cand condenseaza intr-un lichid aflat la o presiune mare si o temperatura moderata. Agentul frigorific condensat trece apoi printr-un dispozitiv de scadere a presiunii ca o supapa de expansiune, un tub capilar, sau eventual un dispozitiv extractor de lucru mecanic, cum ar fi o turbina. Dupa acest dispozitiv, lichidul refrigerant aflat acum intr-o stare quasi-lichida trece printr-un alt schimbator de caldura numit “evaporator” in care agentul refrigerant se evapora prin absorbtie de caldura. Fluidul revine astfel la compresor si ciclul se repeta

    Pompele de caldura sunt echipamente specifice dotate cu tehnologie moderna destinata incalzirii, racirii si producerii apei calde menajere, prin utilizarea eficienta a energiei solare acumulate in apele subterane, in sol sau in aer, sub forma de caldura ecologica. Solul, apa si aerul sunt disponibile in cantitati nelimitate pentru a fi utilizate ca sursa pentru o pompa de caldura. Cea mai avantajoasa sursa de energie depinde de circumstantele locale, de locatia cladirii si de necesarul de caldura al acesteia.

    Cum functioneaza o pompa de caldura aer/apa?

    O pompa de caldura aer/apa extrage caldura din aerul exterior folosind o unitate exterioara. Chiar si atunci cand afara ingheata, se poate genera suficienta caldura datorita agentului frigorific. Se poate face o distinctie intre o versiune monobloc sau split.

    In versiunea monobloc, toate componentele de pe partea agentului frigorific sunt continute in unitatea exterioara. In unitatea exterioara, agentul frigorific circula in circuit inchis prin componentele de pe partea agentului frigorific. Caldura din aerul exterior este convertita si transferata prin intermediul condensatorului catre conducta de incalzire centrala care conecteaza unitatea exterioara la unitatea interioara. Aceasta unitate interioara utilizeaza apoi un cazan integrat sau separat si o unitate de control pentru a va incalzi casa si a pregati apa calda. Pentru racire, pompa de caldura aer/apa inverseaza aceasta operatie.

    In versiunea split, agentul frigorific curge printr-o conducta de la unitatea exterioara la unitatea interioara. Ca urmare, condensatorul se afla in unitatea interioara, iar compresorul, evaporatorul si supapa de expansiune sunt in unitatea exterioara. Conducta de agent frigorific formeaza un circuit inchis in care circula agentul frigorific, astfel incat pompa de caldura converteste energia din aerul exterior in caldura pentru incalzirea casei si a apei din cazan. Versiunea split se poate raci si prin inversarea operatiunii.

    Pompele de caldura OMNIA M3.2 aer-apa indeplinesc cerintele sistemului de aer conditionat pentru iarna si vara din instalatiile rezidentiale si comerciale de putere mica si medie.

    Toate unitatile sunt potrivite pentru instalare la exterior si intrucat pot produce apa pana la 65 °C, pot fi utilizate in sisteme radiante, ventiloconvectoare, radiatoare si pentru productia indirecta de apa calda menajera (ACM) prin intermediul unui boiler extern cu serpentina.

    Unitatile utilizeaza un compresor inverter care moduleaza puterea furnizata si sunt echipate cu un kit hidronic ce contine toate componentele esentiale pentru instalare rapida si sigura.

    Unitatile prezinta eficienta energetica ridicata si un nivel redus de zgomot, putand fi folosite ca generator unic pentru instalatie sau integrate cu alte surse de energie precum rezistenta electrica suplimentara sau cazan.

    Toate unitatile sunt furnizate standard cu o sonda de temperatura pentru rezervorul de stocare a apei calde menajere (ce va fi montata de instalator) si cu o sonda de temperatura a aerului exterior (deja instalata pe unitate), pentru a asigura reglarea climatica in incalzire si racire.

    Versiuni OMNIA M3.2 : 6, 8, 10, 12T, 14T, 16T 

    Pentru aplicatii specifice, unitatile OMNIA M3.2 pot fi instalate in configuratii multiple „in cascada” cu o unitate „MASTER” (gestionata direct de controler) si pana la 5 unitati „SLAVE”, care pot fi diferite in termeni de capacitate.

×

Powered by WhatsApp Chat

× How can I help you?